- Jak lucerna granulowana wspiera rozwój młodych koni?
- Współpraca z agencją wynajmu: Kiedy warto skorzystać z pomocy profesjonalistów?
- Jak prać buty? Czy pranie w pralce jest bezpieczne?
- Praktyczny Przewodnik Po Pielęgnacji Samochodu: Od Czyszczenia po Ochronę
- Przez mityczne ziemie Azeroth do dystopijnego Londynu - odkryj światy literackie na Matfel.pl
Wyjątkowy przepis na śliwki w szynce parmeńskiej
Jedną z przystawek, którą możemy bez obaw podać, spotykając się w szerszym gronie, i która zadowoli naszych gości, jest śliwka w szynce parmeńskiej. To prosty przepis na sukces, bo jest to danie bardzo smaczne, a przygotowanie nie wymaga od nas bycia szefami kuchni. Rozpoczęcie przyjęcia od takiego dania na pewno się nam opłaci.
Składniki
Niewiele potrzeba czasu, aby sporządzić tę wyjątkową potrawę. Można powiedzieć, że jest ona błyskawiczna i ani się obejrzymy, a już będzie gotowa. Do przyrządzenia potrzebne będzie nam jedno opakowanie suszonych śliwek, dwanaście plastrów parmeńskiej szynki oraz wykałaczki. Ten zestaw, jak się okazuje, potrafi zdziałać cuda i zadowolić kubki smakowe każdego z kosztujących. Czasami niewiele potrzeba do osiągnięcia zadowalającego efektu.
Sposób wykonania
Śliwki należy wyjąć z opakowania, co zaś do szynki, to jeśli okaże się zbyt szeroka- bo różnie możemy trafić- należy ją przekroić. Następnie każdą ze śliwek owijamy szynką parmeńską, po czym przebijamy wykałaczką, by utrzymać osiągnięty efekt- byłoby to trudne, wręcz niemożliwe, bez wykałaczki. W międzyczasie możemy nagrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć do niego nasze śliwki na około piętnaście minut. Po tym czasie wyjmujemy je i podajemy na gorąco lub na zimno- będzie smakować wyśmienicie w obu tych wariantach, więc nie ma sensu się martwić, jeśli śliwki zrobią się zimne. Ewentualnie, to już wedle uznania, bo przystawka i tak smakuje dobrze w standardowej postaci, możemy gotowe śliwki w szynce parmeńskiej nabić na jabłko. Urozmaici to nieco prostą, bądź co bądź, potrawę i na pewno jeszcze bardziej zadowoli gości i nas samych. Jak widać, jesteśmy w stanie uporać się ze wszystkim w ciągu 30 minut. Śliwki w szynce parmeńskiej to przystawka wciąż mało znana i niedoceniana. Niesłusznie, bo warto poświęcić czas na przygotowanie jej. Odpłaci nam się i najpewniej to nie będzie ostatni raz, kiedy zdecydujemy się owinąć suszone śliwki szynką parmeńską i upiec je w piekarniku. Smacznego.
Kategoria: dieta, potrawy