- Jak lucerna granulowana wspiera rozwój młodych koni?
- Współpraca z agencją wynajmu: Kiedy warto skorzystać z pomocy profesjonalistów?
- Jak prać buty? Czy pranie w pralce jest bezpieczne?
- Praktyczny Przewodnik Po Pielęgnacji Samochodu: Od Czyszczenia po Ochronę
- Przez mityczne ziemie Azeroth do dystopijnego Londynu - odkryj światy literackie na Matfel.pl
Przepis na cannelloni z kurczakiem i szpinakiem
Jednym z dań, które w ostatnim czasie zyskuje bardzo dużą popularność jest bez wątpienia cannelloni z kurczakiem i szpinakiem. Stosunkowo szybka i prosta do przygotowania potrawa zaczyna coraz śmielej wkraczać w głąb naszego kraju i podbijać serca Polaków. Na czym opiera się sukces tego dania? Na jego prostocie, szybkim przygotowaniu czy może na smaku? Zapewne każdy z tych elementów dorzucił swoje trzy grosze do popularności cannelloni, którego przygotowanie postaram się zaprezentować i przybliżyć.
Jak przygotować cannelloni? Kuchnia włoska
W celu przygotowania idealnego cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, powinniśmy zacząć od pokrojenia mięsa. Fileta z kurczaka kroimy więc bardzo drobno – najlepiej sprawdzi się sposób krojenia w kostkę. Kolejnym krokiem będzie przyprawienie piersi kurczaka – do tego celu stosujemy nasze ulubione przyprawy, najbardziej uniwersalna jest oczywiście sola, pieprz, a także bazylia. Tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy na kilkadziesiąt minut – kiedy kurczak przejdzie już posmakiem potraw, możemy wziąć się za jego smażenie – robimy to standardowo, najlepiej korzystając z oleju. Następnym etapem, ponownie będzie krojenie. Tym razem, pod nożem ląduje cebula oraz czosnek, bez których cannelloni nie miałoby swojego cudownego smaku i aromatu. Podobnie jak w przypadku fileta z kurczaka, warzywa również kroimy bardzo drobno, a następnie podsmażamy. Do zeszklonych już warzyw dodajemy szpinak, który razem z warzywami powinien na patelni pozostać przez kolejny kwadrans. Wedle upodobań, w trakcie smażenia możemy dodać na patelnię ser feta. Na koniec dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, wszystko razem powinno pozostać na niewielkim ogniu przez kilka minut. Nie zapominajmy o mieszaniu! Pozostało już tylko sprawdzenie smaku – w razie potrzeby danie można doprawić podczas smażenia wykorzystując sól, czy też pieprz. Naszą miksturą z patelni powinniśmy nafaszerować rurki makaronu, a następnie danie zakończyć sosem pomidorowym, który jest kluczowy w przypadku cannelloni.