- Jak lucerna granulowana wspiera rozwój młodych koni?
- Współpraca z agencją wynajmu: Kiedy warto skorzystać z pomocy profesjonalistów?
- Jak prać buty? Czy pranie w pralce jest bezpieczne?
- Praktyczny Przewodnik Po Pielęgnacji Samochodu: Od Czyszczenia po Ochronę
- Przez mityczne ziemie Azeroth do dystopijnego Londynu - odkryj światy literackie na Matfel.pl
Zakładanie ogródka warzywnego – o czym należy pamiętać?
Wonny koper, zdrowa i chrupka marchewka, jędrne rzodkiewki, własny szczypiorek? Coraz więcej osób myśli o prowadzeniu zdrowego trybu życia, a jedną z dróg do osiągnięcia tego celu jest posiadanie ogródka warzywnego. Oczywiście można zdrowe i świeże warzywa kupić, ale nie ma chyba nic bardziej przyjemnego, niż skorzystać z własnej grządki w ogrodzie. Najpierw jednak taki ogródek warzywny trzeba posiadać. Przy odrobinie wysiłku, nie jest to szczególnie skomplikowane.
Wyznaczenie miejsca
W ogrodzie, oprócz pięknych krzewów i kwiatów, może się znaleźć miejsce na niewielki ogródek warzywny. Miejsce przeznaczone na warzywne grządki powinno być widne, jasne, usytuowane z daleka od ruchliwej ulicy lub drogi, osłonięte od wiatru. Nie powinno być to jednak miejsce w pobliżu drzew, gdyż ich systemy korzeniowe mogą zabierać warzywom wodę i potrzebne składniki odżywcze. Wyznaczony kawałek ziemi trzeba bardzo starannie oczyścić z kamieni, gałęzi i innych niepotrzebnych elementów. Na początku warzywniak nie musi być duży. Lepiej wyznaczyć niewielkie grządki i starannie o nie zadbać, niż decydować się na dużą powierzchnię, z którą po prostu sobie nie poradzimy.
Uprawa i nawożenie gleby
Przygotowanie warzywniaka zaczynamy już zimą. Wtedy jest czas, aby zaplanować, co chcemy posiać, przygotować plan uprawy, zdobyć podstawową wiedzę. Wczesną wiosną przystępujemy do działania. Zaczynamy od przekopania ziemi. Jeśli wyznaczony kawałek ziemi jest niewielki, wystarczy do tego użyć szpadla. W innym przypadku niezbędna będzie glebogryzarka. Wyrównujemy starannie ziemię, ponownie usuwamy wszystkie niepotrzebne elementy. Jeśli gleba nie była nawożona, konieczne może być podanie nawozu organicznego. Ta czynność powinna być wykonana jesienią, ale jeśli nie – musi wystarczyć nawożenie wiosenne. Najlepszy jest nawóz naturalny, ale można go zastąpić kompostem lub mieszanką torfowo-mineralną. Kompost powstaje z różnego rodzajów odpadków organicznych. Należy go stosować w ilości 20-50 kg/m2. Mieszanka torfowo-mineralna jest to torf zasilany nawozami mineralnymi, zawierającymi makroelementy i mikroelementy. Nawożenie jest bardzo ważne dla przyszłych plonów.
Siejemy/sadzimy warzywa
Jeszcze nie tak dawno najpopularniejszy był rzędowy system upraw. Warzywa siano/sadzono rzędami o różnej długości (w zależności od posiadanego miejsca). Między kilkoma rzędami wydeptywano ścieżkę. Obecnie preferuje się uprawę zagonową. Jest trudniejsza do założenia, ale na zagonach łatwiej jest utrzymywać porządek, przeprowadzać prace pielęgnacyjne, a i plon jest wyższy. Co konkretnie oznacza uprawa zagonowa? Rośliny są uprawiane na planie wybranych figur geometrycznych: kwadratów, prostokątów. Zupełnym novum jest uprawa warzyw w różnych punktach ogrodu. W ten sposób łączy się np. kwiaty z określonymi warzywami. Bardzo efektownie w takim systemie wyglądają warzywa kapustne i zioła. Ciekawą formą jest też tzw. potager, zwany również ogrodem kuchennym. Jest to warzywniak ozdobny, w którym rośliny dobiera się ze względu na ich funkcjonalność, kolor i wygląd. Warzywa zbierane są tam indywidualnie, a ścieżki wykonane z ozdobnych elementów.
O tym należy pamiętać? Opieka nad warzywami
Grządki w warzywniaku nie powinny być szersze niż 120 cm, a same ścieżki – 30 cm. Warzywa powinno siać się okresowo, by cieszyć się ze zbiorów przez cały okres wiosenny i letni. Tak np. jest z rzodkiewką, koprem, sałatą. Początkujący ogrodnicy powinni bardzo uważnie czytać etykiety, na których są wszelkie potrzebne informacje, co do terminu siewu lub wysadzenia warzyw do gruntu. Z czasem nabiera się doświadczenia. Jeśli niektóre warzywa z rozsady za szybko przeniesiemy do gruntu, mogą zmarznąć lub przedwcześnie tworzyć kwiatostany, co znacznie obniża walory smakowe. Warzywa wysiane bezpośrednio do gruntu, należy systematyczne “przerywać”, by pozostałe jednostki mogły prawidłowo się wykształcić. W przypadku warzyw należy pamiętać o zasadniczej rzeczy: nie znoszą one suszy. Jeśli przed kilka dni nie pada deszcz, warzywa trzeba po prostu podlewać. Jest to konieczne bez względu na fazę rozwoju. Przestrzegając tych kilku zaleceń, można liczyć na świeże, zdrowe i smaczne warzywa z własnego ogrodu.